چالش شناسنامه، مالکیت سیم‌کارت و امنیت در دنیای مجازی

چندی پیش در یک گروه تلگرامی، دوستانی را دیدم که دعوت به چالش شناسنامه می‌کردند. به این شکل که تصویر شناسنامه قدیمی خود را که طبیعتاً عکس دوران جوانی و نوجوانی آن‌ها به آن الصاق شده بود در معرض دید یکدیگر می‌گذاشتند. این مسئله بهانه‌ای شد که یک‌بار دیگر بحث جدی امنیت در دنیای مجازی را مطرح کنم.

به‌هیچ‌وجه، به‌هیچ‌وجه و باز هم به‌هیچ‌وجه تصاویر کارت ملی، کارت بانکی، شناسنامه و امثال آن را در تلگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی منتشر نکنید.

اگر یادتان باشد چندی پیش یک ویدئوی آموزشی با عنوان «هک شدن تلگرام در کمتر از یک دقیقه» آماده کرده بودم که با استقبال زیادی هم مواجه شد و ویدئوی آن هزاران بازدید داشت.

خلاصه ماجرا هم این بود که یک‌لحظه غفلت از گوشی موبایل، می‌تواند به یک هکر کمک کند تا تلگرام شما را به‌راحتی از کامپیوتر خود رصد کند و شما هم اصلاً خبردار نباشید.

فرض کنید شما تصویر شناسنامه قدیمی خود را در تلگرام منتشر می‌کنید. یک شخص کلاه‌بردار می‌تواند این تصویر را با کامپیوتر و با کمک برنامه‌ای مثل فتوشاپ، با یک تصویر جایگزین بازسازی کند و به‌عنوان یک کپی شناسنامه قدیمی، آن را به شکل‌های مختلف استفاده کند و شما هم اصلاً متوجه نخواهید شد که از اسم و فامیل و مشخصات شما، سوءاستفاده می‌شود.

نکته دیگر آن‌که ممکن است اشخاصی با سوءاستفاده از کپی کارت ملی شما، سیم‌کارتی بخرند که به نام شما باشد؛ یعنی درحالی‌که شما اصلاً خبر ندارید، سیم‌کارت‌هایی به نام شما خریداری‌شده و مورداستفاده قرار بگیرد.

برای این‌که مطمئن شوید کسی از کارت ملی شما برای خرید سیم‌کارت سوءاستفاده نکرده می‌توانید به‌سادگی با شماره موبایل اصلی خود که به نام شماست، کد ملی خود را به شماره ۳۰۰۰۱۵۰ پیامک کنید. از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با نشانی cra.ir برای شما پیامکی ارسال خواهد شد که مشخص می‌کند چه تعداد سیم‌کارت به نام شما وجود دارد. اگر متوجه شدید این تعداد بیشتر از آن چیزی است که باید باشد حتماً به دفاتر خدماتی مراجعه و آن شماره‌ها را مسدود نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید