درس ۷- راهنمای خودمانی انتخاب نام برای کسب و کار

یک سردرگمی اولیه: چگونگی انتخاب نام برای کسب و کار

شما ممکن است کسب و کار خود را به شکل شرکتی (شخص حقوقی) یا شخصی (شخص حقیقی) نامگذاری کنید. در هر حال نامی که برای فعالیت و کسب و کار آنلاین خود انتخاب می‌کنید، ممکن است متفاوت از نام شرکت و نام خودتان باشد.

معمولا افراد یک کسب و کار را با نام تجاری و برند آن بهتر به خاطر می‌آورند. دو مثال برای شما ذکر می‌کنم:

نام شرکت: نوآوران فن آوازه، نام برند: دیجی کالا
نام موسسه: موسسه فرهنگی هنری محتوا پردازان فراکاو، نام برند: ورزش ۳

نام برند برای شما آشناتر بود یا نام شرکت؟

قانون مشخصی وجود ندارد

راستش را بخواهید هیچ قانون مشخصی وجود ندارد که ثابت کند نامگذاری به چه شکلی بهتر است. شخص، شرکت، موضوع، برند … همگی می‌توانند موفق عمل کنند. اگر شما به اندازه کافی در حوزه فعالیت خود سرآمد باشید، تمام اصول نامگذاری در حاشیه قرار خواهند گرفت. مثلا آقای محمدرضا شعبانعلی در حوزه کاری خود یک برند است و به همین دلیل نام خود ایشان در پایین وب سایت آموزشی متمم ذکر شده است. هرچند انتخاب نام متمم (محل توسعه مهارتهای من) بسیار هوشمندانه است، اما اگر این سایت نام دیگری هم می‌داشت مطمئن باشید فرق زیادی نمی کرد و موفق می‌شد.

وب سایت مدیر سبز هم که از وب سایتهای بسیار موفق بازاریابی آنلاین است، در حقیقت اعتبار خود را مدیون برندسازی شخصی بنیانگذار خود یعنی آقای ژان بقوسیان است. وب سایت یکی از مربیان انگیزشی بسیار معروف یعنی آقای سیدحسین عباسمنش هست به نام شخص ایشان است.

بنابراین این خود شمایید که به عنوان مالک کسب و کار، در درازمدت برای کار خود اعتبار ایجاد می کنید. اما نکات زیر هم می‌تواند کمک بیشتری به شما بکند. دقت کنید که هیچیک از این موارد وحی منزل نیستند اما بهتر است رعایت شوند.

 

از کجا بفهمیم که نام شرکت قبلا گرفته شده است یا خیر؟

اگر قصد ثبت شرکت دارید، ساده‌ترین کار مراجعه به سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور است. در این بخش کافی است به‌سادگی مثلا واژه «پردازان» را در کادر بنویسید تا فهرست تمام نام‌های ثبت‌شده که کلمه «پردازان» را دارند ببینید. اگر از ایرانیان خارج از کشور هستید و دارید این مقاله را می‌خوانید، لازم است به قوانین کشور محل زندگی خود مراجعه نمایید.

دردسری به نام ثبت دامنه !

اگر قرار است وب سایت داشته باشید، اولین قدم ثبت دامنه یا Domain Name است. به زبان خیلی ساده، نام دامنه همان نام وب سایت بدون www است. مثلا نام دامنه سایت من kavianionline.com است. در عین حال kavianionline.ir را هم ثبت کرده‌ام که شخص دیگری آن را نگیرد. وب سایتی مانند گوگل ده‌ها دامنه دارد. مثلا google.com ، google.co.uk ، google.ca ، google.ae و الی آخر.

تا چند سال پیش، تنها گرفتاری یک کسب و کار آنلاین، گرفتن نامی بود که قبلا ثبت نشده باشد. نام دامنه را می‌خریدیم و خلاص می‌شدیم. اما امروزه که کسب و کار آنلاین شما نیاز به حضور در شبکه‌های اجتماعی هم دارد و مثلا لازم است که صفحه اینستاگرام و تویتر و فیسبوک و … داشته باشید، انتخاب نامی که در هیچ کجا استفاده نشده باشد، واقعا دشوار شده است.

وب سایت می‌خواهید؟ در پتج دقیقه، فرم سفارش طراحی سایت را پر کنید و ظرف کمتر از ۲۴ ساعت، پاسخ اختصاصی مرا دریافت نمایید.

اگر از ایرانیان خارج از کشور باشید ممکن است یک شبکه‌ی اجتماعی خاص مانند پینترست در کشور محل زندگی شما بسیار محبوب باشد. بنابراین باید نامی انتخاب کنید که در پینترست هم قابل ثبت باشد. وب سایت namechk می‌تواند به شما کمک کند.

راهنمای ویدئویی کار با namechk : ترفندی مهم برای انتخاب نام کسب و کار آنلاین

 

ابزارهای آنلاین برای انتخاب نام مناسب

اگر دوست دارید فهرست مفصلی از وب سایت‌هایی که برای یافتن نام مناسب به شما کمک می‌کنند بخوانید، این مقاله از وب سایت Mimos را ببینید.

داستان هنوز تمام نشده! اگر کسب و کار شما قرار است اپلیکیشن هم داشته باشد لازم است بررسی کنید که نام اپ مورد نظر شما هم قبلا ثبت نشده باشد. وب سایت thenameapp نام اپ را در تمام بسترها (پلتفرم‌ها) برای شما بررسی می‌کند. اگر هم ساکن ایران هستید می‌توانید دست‌کم در کافه بازار یا مایکت جستجو کنید که مطمئن شوید نام مورد نظر شما قبلا ثبت نشده باشد.

دامنه com بگیریم یا ir

پاسخ خلاصه: هیچ دامنه‌ای جات دات کام را نمی‌گیرد. اگر می‌توانید هردو را با هم ثبت کنید. ولی اگر مشتریان بین‌المللی ندارید، در آینده قرار نیست تبادلات مالی با خارج از کشور داشته باشید، بودجه کافی برای پرداخت سالانه هزینه دات کام ندارید … همان ir هم کاملا کافی و مناسب است.

پاسخ مفصل‌تر را در این یادداشت من ببینید : بالاخره دامنه‌ی ir بهتر است یا دامنه com ؟

اگر از ایرانیان خارج از کشور هستید و کسب و کار محلی دارید، حتما دامنه محلی تهیه کنید. مثلا اگر در امارات هستید دامنه ae یا اگر در استرالیا هستید دامنه au بگیرید. دامنه محلی نقش مهمی هم در بهبود سئوی وب سایت شما دارد. مثلا اگر فروشگاهی دارید که صرفا به مشتریان داخل انگلستان جنس می‌فروشد یا یک کلینیک در لندن دارید بهتر است دامنه اصلی سایت شما co.uk باشد، نه com .

نکات مهم برای انتخاب نام دامنه

این فهرست، یک «فهرست پیشنهادی» است. وحی منزل نیست. مثلا تمام مشاوران توصیه می‌گویند اسامی عجیب و غریب استفاده نکنید. ولی چه کسی منکر موفقیت نام‌هایی مانند گوگل و یاهو است؟ تمام مشاوران توصیه می‌کنند از عدد در نام دامنه استفاده نشود. ولی چه کسی منکر موفقیت وب سایتی مانند varzesh3.com است؟

مشاوران می‌گویند با نام شخصی خودتان وب سایت ثبت نکنید، ولی اگر قصد برندسازی شخصی دارید حتما این کار را بکنید. پربازدیدترین وب سایت دیجیتال مارکتینگ جهان، اتفاقا به نام بنیانگذار آن نیل پاتل است. nailpatel.com تمام مربیان مشهور جهان در حوزه آموزش و رشد شخصی، نام خود را روی سایت می‌گذارند … بنابراین توصیه‌های پایین را جدی بگیرید، ولی دقت کنید که قابل نقض هم هستند!

۱- عجله کار شیطان است

نامگذاری اصلا نباید عجولانه باشد. نامی که انتخاب می‌کنید قرار است سال‌ها در کنار شما و همراه شما و معرف شما باشد.

۲- از اسامی مخفف استفاده نکنید

چون به یادآوردن آنها دشوار است.

۳- از اسامی طولانی استفاده نکنید

واقعا فکر می‌کنید کاربران اینترنتی حوصله تایپ‌کردن بیش از ۱۲-۱۳ کاراکتر برای نام دامنه را دارند؟

۴- از نام‌های مشهور سوءاستفاده نکنید

اصلا سعی نکنید نام کسب و کار شما، یک گروه موسیقی، یک برنامه تلویزیونی یا یک برند مشهور دیگر را به خاطر بیاورد. مخصوصا اگر داخل ایران هستید، سعی نکنید از معروفیت دیجی کالا سوءاستفاده کنید و یک digi به اول یک نام بچسبانید و برای خودتان نام ثبت کنید. شخصا هیچ اعتمادی برای چنین نام‌هایی قائل نیستم. وقتی نام شما شبیه نام‌های پرطرفدار باشد، سئوی سایت هم دردسرساز خواهد شد.

۵- تلفظ، شنیدن و به‌خاطرسپردن نام دامنه نباید سخت باشد

نامی انتخاب نکنید که شخص پشت تلفن مرتب بپرسد چی؟ همچنین نام طوری نباشد که در تایپ انگلیسی به شکل‌های گوناگون قابل تایپ باشد. ضمنا نام طوری نباشد که تلفظ آن در یکی از زبان‌های مشهور دنیا، معنای بدی بدهد !

۶- ترجیحا نامی بگیرید که com و ir آن دقیقا مثل هم باشد

وقتی هم دو نام را گرفتید، از مشاور وب خود بخواهید که طوری تنظیم کند که سایت با نام com بالا بیاید و اگر کسی ir را هم تایپ کرد، دوباره همان com باز شود.

۷- رقبا چه نامی انتخاب کرده‌اند

در حوزه کاری شما، نام وب سایت رقبا چیست؟ بررسی کنید و ایده بگیرید

۸- استفاه از کلمات مرتبط با کسب کار در نام دامنه

مثلا اگر کار شما بازاریابی marketing است بد نیست که این کلمه در نام دامنه شما استفاده شده باشد. برای سئو هم خیلی بهتر است.

۹- بزرگ فکر کنید

خدا را چه دیده‌اید؟ شاید کسب و کار شما گسترش پیدا کند. اسم را طوری انتخاب کنید که شما را محدود به فعالیت خاصی نکند.

۱۰- مشورت بگیرید، ولی نه از ده‌ها نفر

اگر قرار است به نامی فکر کنید، هرچه تعداد تصمیم‌گیرندگان کمتر باشد بهتر است. ولی وقتی به نامی رسیدید از جمع بیشتری از دوستان نظر بگیرید. ببینید نام برایشان خوش‌آهنگ و جذاب است؟ خوششان می‌آید؟

۱۱- مالکیت معنوی را در نظر بگیرید

نامی انتخاب نکنید که دیگران را مجبور به شکایت از شما کند. به‌ویژه در عرصه‌ی بین‌المللی باید به‌دقت مواظب کپی رایت باشید.

۱۲- غیرمنطقی باشید

گاهی بد نیست که یک توفان ذهنی (brainstorming) برگزار کنید و حتی مسخره‌ترین واژگانی را که به ذهن می‌رسند یادداشت کنید. شاید نام خوبی از همین جلسات عاید شما شود

۱۳- تا حد ممکن از خط تیره (-) آندراسکور _ و اعداد در نام دامنه استفاده نکنید

کمترین ایراد این کار، آنست که اعتبار شما را کم می‌کند، چون نشان می‌دهد نام اصلی قبلا ثبت شده است

 

آیا قیمت گران‌تر دامنه به معنی کیفیت بالاتر آن است؟

خوب. گوش شیطان کر، حالا نامی انتخاب کرده‌اید که ثبت نشده و قصد خرید آن را دارید. آیا باید گرانترین قیمت را بخرید؟ مطلقا خیر !
قیمت دامنه هیچ ربطی به کیفیت آن ندارد. در تمام دنیا دامنه com قیمت حدود ۱۵ دلار دارد. دامنه ir هم قیمتی حدود ۵ تا ۱۰ هزار تومان. تفاوت قیمت، فقط و فقط به سودی ارتباط دارد که شرکت ارائه‌دهنده روی محصول می‌گذارد. بنابراین با خیال آسوده می‌توانید از جایی دامنه بخرید که قیمتی کمتر از دیگران دارد.

دامنه را چند ساله بخرم؟

دامنه، اجاره‌ای است. یعنی باید هرسال آن را تمدید کنید. اگر بودجه شما اجازه می‌دهد و از انتخاب نام خود مطمئن هستید دامنه را دست کم برای ۵ تا ۱۰ سال بخرید. این کار به بهبود سئوی وب سایت شما هم کمک می‌کند.

از کجا دامنه بخرم؟

خیلی ساده در گوگل بنویسید: ثبت دامنه
صدها وب سایت ظاهر می‌شوند که خدمات ثبت دامنه انجام می‌دهند. هرکدام که قیمت مناسبتری دارند و به نظر وب سایت‌های معتبر و قدیمی‌تری محسوب می‌شوند انتخاب مناسبی برای خرید دامنه هستند.
دقت کنید که می‌توانید دامنه را ثبت کنید که بقیه آن را نگیرند و بعدا سر فرصت برای وب سایت خود فضا تهیه کنید. به خرید فضا برای وب سایت، میزبانی وب یا هوستینگ می‌گوییم که در ایران بیشتر با نام هاستینگ یا میزبانی شناخته می‌شود. هاست شما هم می‌تواند از شرکتی باشد که دامنه خریده‌اید و هم می‌تواند از شرکت‌های دیگر باشد و مجبور نیستید حتما دامنه و هاست را از یک شرکت تهیه کنید.

جمع‌بندی

  • حتما باز هم درباره موضوع انتخاب نام برای کسب و کار جستجو و مطالعه کنید و هرگز بر مبنای نظر تنها یک منبع تصمیم‌گیری نکنید. نامگذاری کسب و کار مهم‌تر از آنست که فکرش را می‌کنید.
  • در انتخاب نام عجله نکنید و در عین حال کار را به تاخیر هم نیندازید. چون ممکن است به دلیل وسواس زیاد، هرگز کار را شروع نکنید و میدان را به رقبا واگذار نمایید.
  • ایده‌ال‌گرایی مانع مهمی در اجرای هر تصمیمی است. هرگز از همان شروع به دنبال بهترین نباشید. شروع کنید و در طول مسیر روزبه‌روز بهتر شوید. راه کمال بی‌انتهاست و از قدم نخست شروع می‌شود.
  • اگر حوصله و فرصت مطالعه کامل دارید پیشنهاد می‌کنم مجموعه مقالات کسب و کار در وب سایت متمم، به‌ویژه بخش MBA و برند را مطالعه نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید